Ook van Kiind: Kiind Festival Opvoeders en huttenbouwers
DELEN:

Vierkant

Online Magazine voor bewuste ouders | Volg Kiind: FacebookTwitter & schrijf in: nieuwsbrief

Online Magazine voor bewuste ouders | Volg Kiind: FacebookTwitter & schrijf in: nieuwsbrief


 

Mensen zijn rond. Ze zijn kleurrijk, verrassend, onvoorspelbaar, creatief, eigenwijs. Ze zijn soms ook verdrietig, boos, angstig of eenzaam. Mensen groeien overal, grillig en gestaag en altijd in hun eigen tempo.

Mensen zijn niet vierkant. Ze zijn niet onwrikbaar of altijd hetzelfde. Consequent willen zijn klinkt stoer en krachtig maar eigenlijk betekent het stagneren: je hakken in het zand zetten, voet bij stuk houden, barsten in plaats van buigen, de strijd aangaan tot het bittere eind en je gelijk halen.

Op Twitter vroeg psycholoog Steven Pont aan ouders om hun beste opvoedtips te tweeten. 'Consequent zijn' kwam erg vaak voorbij. Dat zit er goed bij ons ingestampt: wij als ouders mogen ons niet laten overrulen door dat kleine grut. We moeten ferm en onverzettelijk zijn en ons 'nee' moet altijd een 'nee' blijven. Iedereen lijkt dat voor zoete koek te slikken, maar is consequent zijn nu werkelijk de beste opvoedtip die we kunnen verzinnen?

Kinderen zijn mensen en dus per definitie niet eenvormig. Zij ontwikkelen zich in hun eigen tempo, hebben elk een ander karakter en leren iedere dag weer nieuwe dingen. Kinderen veranderen voortdurend – soms langzaam en dan weer snel. Er is geen peil op te trekken. Vanuit dat standpunt bekeken is onverzettelijkheid voor een ouder maar een rare houding. Zou je immers niet gewoon mee moeten groeien met je kinderen? Flexibel zijn en meebuigen lijkt me veel nuttiger dan als een vierkant blok beton je 'nee' in stand proberen te houden.


Is consequent zijn nu werkelijk de beste opvoedtip die we kunnen verzinnen?

Journalist Annemiek Verbeek reageerde ook op Steven Ponts oproep en schreef dat we 'niet consequent maar congruent' moeten zijn. Dat is een mooi woord, 'congruent'. Het betekent overeenstemming zoeken. Niet rechtlijnig tegenover elkaar staan als vijanden, maar als ouder-kind team samen dat varkentje wassen. Met je kind ten strijde tegen Het Grote Probleem, als een soort Batman en Robin.

Er waren gelukkig nog meer mooie tips. De allermooiste kwam van @Kaatjedootje. Zij schreef: 'We moeten ons bevrijden van de kramp van het consequent zijn'. Dat is de spijker op zijn kop. Volharden in je eigen gelijk levert strijd op, terwijl mensenwerk rondheid vraagt: een beetje meeveren, geven en nemen en vooral een fikse dosis humor en gezond verstand.

Kijk, je kunt je kind natuurlijk als aartsvijand nummer 1 zien, er recht tegenover gaan staan en heel consequent de weg versperren. Daar wordt de sfeer niet leuker van en je kind heeft dan nog maar één optie: de weerstand inschieten. Het is vreselijk vermoeiend, zo'n blok beton spelen. Je kunt je kind veel beter zien als collega superheld. Dat is veel grappiger maar ook een stuk minder vermoeiend.

Als je dan per se heel consequent wilt zijn, wees dat dan in de liefde voor je kind. Volhard daarin. Blijf van ze houden, ook al halen ze soms het bloed onder je nagels vandaan. Met een snufje meer begrip en een vleugje flexibiliteit krijgen kinderen de ruimte om te groeien. Een beetje kind rolt met een licht duwtje vanzelf wel de goede kant op. Het zijn tenslotte geen vierkante blokjes.

 

Gabriëlle Jurriaans is schrijver en journalist en maker van KROOST - Hét platform voor Onvoorwaardelijk Ouderschap.


Kom naar het Kiindfestival voor klein kindertheater, een biologische markt, huttenbouwen én om met anderen in gesprek te gaan over echte ouderschapsonderwerpen. Wees er op tijd bij, want er zijn slechts 3000 kaarten (we willen het namelijk wel gezellig houden!)


Naam:

Emailadres:

Bericht:

Captcha

[ADVERTENTIE]
Het Betere BoerenBed: de meest bijzondere familievakantie. Kom naar het Kiindfestival op 19 september! Groene stroom met korting bij United Consumers Bewust gezonder bij de groene buik

ZOEK ARTIKELEN