Vlierbloesemsnack-maken

door Jannie

De vlier is momenteel weer in volle glorie met de prachtige, witte bloesemschermen. Je kunt er bijna niet omheen, overal kom je ze tegen. Wanneer je erlangs fietst dringt de subtiele bloesemgeur je neus binnen. De bloei is op haar hoogtepunt van half juni tot eind juli.

De vlierbloesem werd al vroeg in de geschiedenis als voedsel bereid en daarnaast ook gebruikt voor medicinaledoeleinden. Het staat bekend om zijn zweetopwekkende en vochtafdrijvende werking, vooral gebruikt bij verkoudheden. De bloemen hebben een hoog gehalte vitamine C.
Je kunt er limonade van maken of laten trekken als thee. 

vlierbloesemsnack

 Een eenvoudige cake of pannenkoek kan in een handomdraai omgetoverd worden tot iets bijzonders door van de steel afgeritste bloemetjes erin te verwerken.

Je kunt de bloesem ook eten door ze bijvoorbeeld te frituren. Het heeft een kruidige, zoete smaak. Dit is een heerlijk hapje om aan te bieden bij de thee tussen de middag. 
Je bereidt ze zo vers mogelijk, dus het liefst vlak na het plukken. Zit er wat tijd tussen, zet ze dan in ieder geval even in een vaas met water.

Pluk een paar mooie schermen en controleer ze op insecten (je kunt ze beter niet wassen omdat hierbij een groot deel van het aroma verloren gaat). Laat de lange steel eraan zitten.

vlierbloesemsnack Maak een beslag van:

1 ei
100 gram bloem
1,5 dl lauw water
snufje zout

Verhit de frituurolie (arachide- of olijfolie)
Doop de bloemen in het beslag en schud het overtollige eraf.
Frituur de bloemen kort in de hete olie totdat ze goudbruin zijn (houd ze vast aan het steeltje).

Bestrooi ze met poedersuiker en serveer ze warm. 

vlierbloesemsnack

Lees ook het recept van de vlierbloesemlimonade!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Terug van de wereldreis

Column: Terug van de wereldreis

Tijdens de rit naar huis zitten de kinderen in stevige autostoeltjes vastgeklikt, wat ze niet alle drie even goed kunnen waarderen. Ik neem het vertrouwde Nederlandse landschap in me op. De rechte wegen met witte strepen. De duidelijke borden langs de weg. De...

Column: Lente

Column: Lente

Het meteorologisch begin van de lente schijnt 1 maart 2012 te zijn, het astronomische begin 20 maart 2012. Ja,ja, ik google. Voor welk begin je ook wilt kiezen, april is bij uitstek de maand van de lente.“Wat betekent lente?” vraag ik aan...

Thuis op vakantie: waan je in Italië!

Thuis op vakantie: waan je in Italië!

Of je nou vanwege de crisis zonder baan zit, geen zin in een lange reis hebt of gewoon graag in Nederland blijft: thuis vakantie vieren is geweldig! Het buitenland haal je gewoon zelf naar binnen. Italië, het land van voetbal, modeontwerpers (met vooral foute...

Vetbollen en pindaslingers voor wintervogels

Vetbollen en pindaslingers voor wintervogels

Het is nu echt volop winter en veel vogels zitten al lang en breed in het warme zuiden. Toch zijn er ieder jaar ook een heleboel vogels die in Nederland overwinteren. Omdat het grootste deel van hun voedsel niet meer leeft of diep onder de grond zit, vinden ze het...

Weekendtips van Liv: Nu even niets

Weekendtips van Liv: Nu even niets

Handig van Liv: zij geeft ieder weekend (bruikbare en onbruikbare) tips over wat er allemaal te beleven valt in Nederland! De vakantie is begonnen. En net voor de drukke kerstdagen beginnen, hebben je kinderen tijd voor helemaal niets.  Maar naast helemaal niets doen...

Buitenspeelkeuken: Maak een mud-pie kitchen voor in de tuin

Buitenspeelkeuken: Maak een mud-pie kitchen voor in de tuin

De buitenspeelkeuken uit het artikel 'Een spannende ontdektuin', ook wel mud pie kitchen genoemd, is een grote hit! Veel ouders maakten een mud pie kitchen of hebben er een die ze graag willen delen met ons. Daarom hieronder een foto-overzicht van al die buitenkeukens...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0